Nieuwsbrief voorjaar 2017
View this email in your browser
 

Nieuwsbrief

Voorjaar 2017

Weetjes van het Landgoed

Op weg naar CO2-Neutraal
Afgelopen maand hebben wij 66 zonnepanelen in gebruik genomen. Hiermee kunnen wij voor een heel groot deel in onze eigen energiebehoefte voldoen. In de loop van het jaar verwachten wij een volledig elektrische Volkswagen Golf in gebruik te gaan nemen en volgend jaar hopen wij dan nog een keer 60 tot 100 zonnepanelen erbij te plaatsen. Dan zouden wij volledig in onze elektriciteitsbehoefte moeten kunnen voldoen en eveneens volledig kunnen rijden op onze eigen opgewekte zonne-energie.


Vleescursus
Inmiddels al weer zo’n ruim 6 jaar geleden zijn wij begonnen met het verkopen van ons eigen vlees. Voor die tijd verlieten alle koeien die wij verkochten De Prinsenkamp in levende vorm. Soms om elders een lang leven tegemoet te zien, soms ook om door de koper naar de slacht gebracht te worden. Daar hadden wij op een gegeven moment genoeg van en hebben het besluit genomen om als de dieren geslacht worden dit dan vooral zelf te gaan doen. Teine 5 of Anloo was destijds de eerste koe die wij naar de slacht hebben gebracht. Dat was voor ons natuurlijk ook een hele ontdekkingstocht. Wat zit er eigenlijk allemaal voor vlees aan de koe, hoe verpak je het vlees, hoe sla je het op, hoe breng je het aan de man etc etc. In de afgelopen jaren zijn wij hier natuurlijk steeds meer over te weten gekomen. Meelopen in het slachthuis, vragen stellen aan de slager, GOOGLE. Dit heeft er voor gezorgd dat wij eigenlijk bij elke koe die wij geslacht hebben weer verbeteringen in ons proces hebben aangebracht. Bijvoorbeeld de aanschaf van een rijpingskoeling, een blast chiller, een speciaal vacumeerapparaat tot het gebruik van speciale vacuumzakken speciaal geschikt voor het verpakken van rood vlees en ga zo maar door.

Desalniettemin is er natuurlijk nog steeds heel veel meer te leren. Afbeeldingsresultaat voor gert jan kiersDaarom hebben wij in april een vleescursus gevolgd bij de beroemdste slager van Nederland: GertJan Kiers. Tijdens deze cursus hebben wij een hele koe en een heel varken uitgebeend met daarbij zeer uitgebreide uitleg over de vleesdelen, de bereiding ervan en natuurlijk over de manier van het uitbenen. Naast al deze technische onderdelen van de cursus was er na afloop gelukkig ook ruimte voor het proeven van de enkele verschillende vleesbereidingen klaargemaakt door kok en vinoloog Robert Verweij.

Wat wij en de meeste van onze klanten natuurlijk wel weten is dat de “vergeten” stukken vlees zoals bijvoorbeeld de longhaas en de picanha veel meer smaak bevatten dan de ossenhaas. Het viel op dat onder de meeste cursisten de ossenhaas toch nog altijd als het meest interessante stukje vlees werd aangeduid. Aan de andere kant gelukkig maar, want zoveel longhaas en picanha zit er niet in een koe. 

De longhaas en picanha  valt onder werkvlees, dit komt omdat de longhaas en de picanha spieren zijn die continue aan het werk zijn. De longhaas om de longen in beweging te houden en de picanha zit achterop de rug van het rund. De ossenhaas ligt onder de ruggengraat en krijgt hierdoor vrijwel geen beweging. De spieren die veel gewerkt hebben, zijn dus veel smaakvoller dan de 'luie' spieren. De ossenhaas is dan ook zeer geschikt voor de luie kauwers, zoals Gertjan Kiers het ook wel noemde: 'het schoonmoederstukje'. Er zit weinig smaak aan en je hoeft niet veel moeite te doen met kauwen. De longhaas en picanha echter zijn stukken vlees met een intensere vlees smaak en hierbij zal je ook iets meer moeite moeten doen met kauwen.

Al met al was dit een fantastische cursus met zeer leerzame cursusdagen. Hiermee zullen wij in staat zijn u ook weer meer over ons vlees te kunnen vertellen.
VERS ANTIBIOTICAVRIJD GRASGEVOERD NATUURVLEES beschikbaar
Wij hebben weer vers antibiotica vrij, grasgevoerd natuurvlees op voorraad. Halverwege april hebben we de os Donnachadh of De Prinsenkamp naar de slachterij gebracht. Donnachadh is een Gaelic (Q-Keltische taal) mannelijke naam, deze naam komt voor in zowel de Ierse als de Schotse Gaelic taal. Het bestaat uit 'Donn' wat 'bruine' betekent en het bestaat uit 'chadh' wat 'leider' of 'nobel' betekent.

Inmiddels is het vlees allemaal gerijpt en geportioneerd. De eerste pakketten zijn dan ook al weer uitgeleverd.

Bestellen kan via de website. 

Vet wordt weer gewaardeerd

Na vele magere jaren wordt een beetje vet in vlees tegenwoordig gelukkig weer gewaardeerd. Het is echter dan ook zo: zonder vet geen smaak! Vet is namelijk een belangrijke smaakmaker van vlees. Maar hoe ontstaat vet en welke invloed heeft het op het vlees?
Voeding levert energie, ook bij dieren. Energie die niet wordt verbrand, wordt omgezet in vet of 'vetzuren'. Deze vetzuren kunnen zich aan de buitenkant van de spier ophopen, maar kunnen zich ook in de spier verspreiden. In dat geval spreken we van vetmarmering. Het is niet vanzelfsprekend dat er altijd vetmarmering ontstaat. Voer dat snel wordt omgezet in energie, zorgt voor een snelle vervetting. Om de energie (vet) goed over de spieren te kunnen verdelen, is het belangrijk dat het beestje voldoende bewegingsvrijheid heeft. Hoe actiever de spier, hoe meer brandstof ernaartoe gaat. Dat betekent simpelweg dat er meer energie en dus vet in die spier terechtkomt, wat de marmering ten goede komt. Maar zekerheid op marmering heb je nooit.

De invloed van vet
Vetmarmering in de spier noemen we intramusculair vet. Het functioneert als smeermiddel en zorgt ervoor dat de spier soepel blijft. Vetweefsel tussen het bindweefsel heet extramusculair vet en verzwakt de sterke structuur van bindweefsel waardoor het bindweefsel zachter wordt. Gemarmerd vlees is altijd malser dan mager vlees met een randje vet. Vetcellen zijn nu eenmaal vele malen zachter dan spiercellen. Door de aanwezigheid van elastine en reticuline in mager vlees zal dit altijd een taaier mondgevoel geven.

Op het moment dat u vlees gaat verwarmen laat het aanwezige vet smaakcomponenten los. Dit levert en belangrijke bijdrage aan de smaak van het vlees en bevordert de sappigheid. Daarnaast beschermt vet tegen verhitting. Wanneer u mager vlees iets te lang verhit, heeft u al snel het idee dat er een schoenzool op je bord ligt; mooi gemarmerd vlees is wat dat betreft iets vergevingsgezinder. Dat wil overigens niet zeggen dat je het ongelimiteerd kunt verwarmen. Doordat het vet smelt wordt uw vlees steeds magerder en kan ook gemarmerd vlees uitdrogen.
Recept van de maand (recept van Gerjan Kiers)
Gebakken longhaas met groente
Ingrediënten (4 personen):
  • 800 gr longhaas
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 witte uit, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 4 stengels bleekselderij, in diagonale plakjes
  • 150 gr oesterzwammen, in repen gescheurd
  • zware peper en zeezout
Bereidingswijze
Haal de longhaas 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Bestrooi het vlees met zeezout.
Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak het vlees 3 minuten aan beide kanten. Haal het vlees uit de pan bestrooi het vlees nog met zwarte peper en zeezout naar smaak en laat het vlees even rusten.
Voeg ui, knoflook, bleekselderij en oesterzwammen toe aan het bakvet in de pan en bak ze enkele minuten.

Serveer de longhaas met de groente.

Lekker met gegrilde courgette of gnocchi en een rucolasalade.
Bijzondere wijn
Errazuriz Vinedo Chadwick
Omgeving
Viña Errázuriz maakt al meer dan 130 jaar Chileense kwaliteitswijnen. Don Maximiano Errázuriz heeft in 1870 Viña Errázuriz opgericht in de Aconcagua valle. De vallei ligt 100 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. Hij zag in dat deze vallei, met zijn koele regenachtige winters, hete droge zomers en de vochtige bries van de Oceaan, ideaal is voor de druiven teelt. Don Maximiano heeft de beste variëteiten uit Frankrijk gehaald en met veel toewijding, geduld en doorzettingsvermogen dit barre land getransformeerd in een van de beste wijngaarden ter wereld. Vandaag de dag liggen de vele kwaliteitstradities in handen van Eduardo Chadwick, een van de nakomelingen van Don Maximiano. Eduardo vertegenwoordigd de 5e generatie van de familie in de wijn business. Hij heeft het hele productie proces van dit historische estate gemoderniseerd, hierbij is de afzonderlijke identiteit van de wijnen niet uit het oog verloren. Door de toewijding om estate wijnen te produceren van superieure kwaliteit staat Errázuriz bekend de “Beste Chileense wijn”.

Bij Errázuriz streeft men er naar om de beste wijnen te maken door elk stadium van druiventeelt in de Aconcagua, Casablanca en Curico vallei tot het wijnmaken volgens de meest natuurlijke technieken, zorgvuldig te beheersen. Hierbij ligt een nadruk op de delicate behandeling van de wijnen met als doel ze zo elegant en complex mogelijk te maken. Het is door zijn dynamiek en passie voor wijn dat Errázuriz tot de internationaal gerespecteerde producenten behoort van kwaliteitswijnen! De Chadwick wijngaard is gelegen aan de voet van het Andes gebergte. De 15 ha grootte wijngaard is gelegen op 650m boven zeeniveau waar Cabernet Sauvignon in 1992 is aangeplant. De druiven worden in de vroege ochtend handmatig geplukt en zorgvuldig geïnspecteerd. Fermentatie geschied in 'low-volume' roestvrij stalen tanks. Het inweken van de schillen kan soms wel meer dan 1 maand duren. Stabilisatie en klaring van de Errazuriz Vinedo Chadwick gebeurt gedurende de 2 maanden houtlagering.

Omschrijving Viñedo Chadwick 2008
Viñedo Chadwick 2008 is gemaakt van de Cabernet Sauvignon aangevuld met de Merlotdruif. De Chadwick heeft een diep violet robijnrode kleur met een intense en complexe aroma’s van rood fruit zoals frambozen, kersen en een licht bloemige noot vermengd met cassis en tabak. Het fruitige karakter wordt versterkt in de mond door zijn uitstekende zuurgraad. Het resultaat is een frisse, sappige, elegante wijn met een uitstekende structuur. In de mond proef je ceder, chocolade en zoete specerijen. Een heerlijke rode wijn bij wildgerechten en stoofschotels.

Facebook
Website
Kijk ook eens op onze websites!
Wij verkopen natuurvlees van onze eigen koeien. Kijk eens rond op de website van Prinsenkampvlees.nl.
Er even tussen uit samen met uw team. Nieuwe inspiratie opdoen, nieuwe ideeen voor een succesvolle business? Het kan allemaal bij Prinsenkampvergaderen.nl.  Kijk op de website voor onze mogelijkheden.
Wij verkopen wijnen geselecteerd door uitsluitend de beste Nederlandse importeurs. Kijk ook eens rond op de website van Prinsenkampwijn.nl.
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*