Nieuwsbrief januari/februari 2016

View this email in your browser

Landgoed De Prinsenkamp B.V.

NIEUWSBRIEF JANUARI /FEBRUARI 2016

Beste lezer,
Het nieuwe jaar is van start gegaan en jeetje wat gaat het hard. Voordat wij er erg in hadden was januari alweer voorbij. Vandaar dat er nu een gecombineerde Jan/Feb nieuwsbrief voor u ligt.

Weetjes van het landgoed
Afgelopen week zijn wij bij de Kudde van Anloo geweest. De oorsprong van onze kudde ligt daar. Afgelopen jaar is de Kudde van Anloo in nieuwe handen overgegaan. Het is een prachtige kudde van wel 180 dieren die in verschillende gebieden rondom het Drentse dorp Anloo graast. Wij waren bij de nieuwe eigenaar, gelukkig ook een oude bekende van ons, om te kijken naar een nieuwe fokstier voor onze eigen kudde. Wij hebben een paar mooie exemplaren gezien. Als ná controle van de bloedlijnen blijkt dat er een geschikte stier tussen zit dan hopen wij u in de komende maanden aan onze nieuweling te kunnen voorstellen.

Prinsenkampvlees

"Wakker Dier: meer gestunt met kiloknallers"(nu.nl)
Het gestunt met kiloknallers is in 2015 toegenomen in vergelijking met 2014. Het aantal aanbiedingen van vlees zonder het dierenwelzijnskeurmerk, van de zeven grootste supermarkten, was 40 procent hoger. Gelukkig is er een alternatief. Natuurvlees van De Prinsenkamp. Wist u dat wij tegenwoordig altijd vlees op voorraad hebben? Dus bent u door uw vleesvoorraad heen kom gerust langs voor een mooi stukje vlees. Op zaterdag zijn wij altijd aanwezig, dus kom gerust even langs tussen 10:00 en 16:00 uur.

 

Klik hier voor het hele artikel.

Natuurvlees; een gezonde keuze!
U leest en hoort tegenwoordig waarschijnlijk veel over kiloknaller en de bio-industrie. Maar waarom is grasgevoerd vlees nou zoveel gezonder dan graangevoerd vlees? Grasgevoerd vlees heeft een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren, die de kans op hoge bloeddruk en hartproblemen verminderen. Ook zitten er meer vitamine A en E in, dan in graangevoerd vlees, vitamine E zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten en kanker.  En het gehalte CLA (Conjugated Linoleic Acid) is hoger, dit is een kanker bestrijdend vetzuur. Daarnaast is het grasgevoerd vlees van unieke kwaliteit en de smaak van het vlees zal u overhalen om grasgevoerd rundvlees te kopen in plaats van graangevoerd rundvlees.  

Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, komt oorspronkelijk uit Schotland. Het is een relatief klein runderras dat meestal roodbruin van kleur is. Maar naast de roodbruine dieren komen ook zwarte, blonde en soms witte dieren voor. De kleur van de vacht kan zelfs gedurende de eerste levensjaren veranderen. De lange haren van de Schotse Hooglander hangen vaak voor de ogen, zeker als hij zijn wintervacht heeft. In het voorjaar verliest hij deze langharige wintervacht en komt er een kortharige zomervacht voor in de plaats. Om in het najaar weer uit te groeien tot een langharige wintervacht. De buitenste laag haar vormt een bescherming tegen de nattigheid. De binnenste beharing is erg zacht en zorgt voor warmte. Ze kunnen zelfs tegen temperaturen tot -30 graden. Hitte kunnen ze wel slecht verdragen, ze hebben dan echt een schaduwplek nodig of water waarin ze kunnen afkoelen. Hiervoor is op ons Landgoed genoeg ruimte voor, onze koeien lopen over het algemeen tussen de bomen en we hebben ook nog een poel waar ze kunnen afkoelen.

Een ander kenmerk van de Schotse Hooglander zijn de grote horens. Ze geven de dieren een woest en ruig uiterlijk, maar dat is maar schijn. Schotse Hooglanders zijn ten opzichte van mensen zeer vriendelijke dieren. Aan de horens is het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje goed te zien. Bij het mannetje, de stier, staan de horens meer naar voren. En bij een vrouwtje, een koe, krullen de horens meer naar boven. Een rund krijgt ieder jaar één extra ring op de hoorns. Wanneer ze een miskraam heeft gehad of geen kalf heeft gekregen is de ruimte tussen de ringen groter dan wanneer ze wel een kalf heeft geworpen. De leeftijd van de koe is door deze ringen vrij nauwkeurig te schatten. Een Schotse Hooglander kan wel zo'n achttien jaar oud worden. Een volwassen stier kan wel 800 kg wegen en een koe 500 kg.

Recept van de maand
Schotse runderlappen uit de oven met hutspot
Ingrediënten

  • 1 kg Schotse runderlappen, op kamertemperatuur
  • 1-2 eetlepels grove mosterd
  • 50g roomboter
  • 6 cocktailtomaten, gehalveerd
  • 6 takjes tijm
  • 400 ml vleesfond
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 kg hutspot-groenten
Bereidingswijze
Vet de bodem van een braadslede of een ovenvaste braadpan in met 1 eetlepel boter. Snijd de Schotse runderlappen in stukken van 5 cm en wrijf ze in met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrijk het vlees rondom met mosterd en leg de stukken in de braadslede of braadpan.
Leg de halve tomaten en de takjes tijm tussen de stukken vlees en verdeel de gestolde fond over het vlees. Leg ook 1 eetlepel boter in kleine klontjes op het vlees.
Schuif de braadslede of de pan op het rooster een richel onder het midden in de oven. Schakel de oven in op 150˚C en laat de Ierse runderlapjes in 3 uur helemaal zacht worden.
Verwarm de resterende boter in een wok en roerbak de aardappelen en hutspot-groenten 3-4 minuten. Strooi er wat zout over en voeg 300 ml water toe. Kook de aardappelen en groenten in 15 minuten gaar. Stamp ze met een stamper tot een grove hutspot. Schep er 4-5 lepels jus van de runderlapjes door en voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de hutspot in diepe borden. Maak in het midden een kuiltje en schep er wat jus in. Leg het vlees erop en de tomaatjes erop.

Prinsenkampwijn
Kennismaking
Sinds enige tijd hebben wij een nieuw wijnhuis uit Chili in ons assortiment. Dit wijnhuis is in de plaats gekomen van Montes. Jarenlang hebben wij hier veel mooie wijnen van mogen verkopen. Onze importeur is echter overgestapt en wij moeten eerlijk zeggen dat wij daar ook weer niet heel erg verdrietig over zijn. Montes was erg mooi, maar Errazuriz is ontzettend mooi!

Het Errazuriz wijnhuis is in 1870 opegericht door Don Maximiano in de ‘Valle de Aconcagua’. De vallei ligt 100 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. Deze vallei was met zijn koele en regenachtige winters en daarnaast hete en droge zomers met een vochtige bries vanuit de stille oceaan, ideaal voor de teelt van druiven voor de errazuriz wijnen. Don Maximiano heeft met volharding en doorzettingsvermogen het dorre land getransformeerd naar een wijngaard van wereldklasse.
 

Errazuriz Estate Series Chardonnay 2015
 
Errazuriz Estate Chardonnay is een heerlijke en zacht frisse witte wijn uit Casablanca Valley in Chili. De Chardonnay heeft een heldergele kleur met gouden tinten. De wijn heeft aroma's van tropisch fruit, zoals ananas en banaan. De smaak is lekker fris en zacht sappig met heerlijk tropisch fruit van ananas en banaan en een lange, aanhoudende afdronk.

Prijs: € 9,95
 

Errazuriz Estate Series Sauvignon Blanc 2015
 

Errazuriz Estate Sauvignon Blanc heeft een bleekgele kleur met licht groene tinten. In de neus herken je intense aroma’s van citrus, passievrucht, subtiele hints van tomatenbladeren en groene chilipepers. Estate Sauvignon Blanc is een gebalanceerde witte wijn met een aanhoudende afdronk die wordt benadrukt door de aangename frisheid van zuren.
 

Prijs: € 9,95

Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay 2014
 
Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay is mooi lichtgeel van kleur. Deze Chardonnay heeft diverse lagen met hints van verse citroen, passievrucht, guave, grapefruit, honing en witte bloemen. De smaken geven de wijn een heerlijke frisheid. De wijn heeft een mooie mineraliteit en elegant karakter.
 

Prijs: € 19,95

Errazuriz Aconcagua Costa Sauvignon Blanc 2014

Errazuriz Aconcagua Costa Sauvignon Blanc is een elegante witte wijn met bleekgele kleur en groene tinten van citrus. In de neus herken je aroma’s van grapefruit, hints van passievrucht en subtiele hints van kruiden. Het is een droge witte wijn in de mond met lichte minerale tonen en een mooie zuurgraad die de Sauvignon Blanc zijn frisheid geeft.
 


Prijs: € 13,35

Errazuriz Max Reserva Chardonnay 2014
 
Errazuriz Max Reserva Chardonnay is een romige, frisse witte wijn uit de Aconcagua wijnstreek in Chili. De Chardonnay heeft een gele kleur met groene tinten. De wijn heeft aroma’s van tropisch fruit als ananas, mango, tonen van sinaasappelschil en subtiele aroma’s van honing en grafiet. De smaak is romig met frisse citrus en een mineralige afdronk. Errazuriz Max Reserva Chardonnay is een prachtige aperitiefwijn en een zeer goede begeleider van allerlei romige visgerechten en mooie vleessoorten.
 

Prijs: € 15,95
Landgoed De Prinsenkamp b.v.
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*