Landgoed
De 
Prinsenkamp

April

De paasmaand

Amicé,

April, de laatste maand met een r in zijn naam! Dit betekent dat we weer een rijke periode aan vitaminen en zonnestralen tegemoet gaan. April is afgeleid van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Dit zegt natuurlijk al wat er in deze maand gebeurt in de natuur!

Er zijn veel bijzondere dagen in de maand April. Denk onder andere aan de verjaardag van onze koning en ook Pasen kan in de maand April vallen. Voor de berekening van de juiste datum van Pasen baseert men zich op de maanstand en op het begin van de lente. Wist je trouwens dat de naam Pasen komt van het Aramese Pascha en het Hebreeuwse Pesach.

Op zaterdagmiddag hebben wij een rondje gelopen over Landgoed de Prinsenkamp. Er was weer zo veel te zien, veel bloemen die zich ook bij ons weer beginnen te openen en hun schoonheid aan ons openbaarden wat is dat toch geweldig! Geniet van de foto’s die wij hiervan hebben opgenomen in deze nieuwsbrief!

Veel leesplezier!

 

THE HIGHLAND COW

Doordat het bos op Landgoed de Prinsenkamp weer langzaamaan zijn groene waas krijgt, ontwikkelt er zich ook weer een gunstiger micro-klimaat. Hierdoor verbetert dan ook het voedselaanbod voor alle dieren die er op het Landgoed rondscharrelen. De laatste tijd zien we onze eekhoorns bijvoorbeeld weer heel veel tussen de bomen door vliegen. Opzoek naar noten en zaden om weer een nieuwe wintervoorraad aan te gaan leggen. Eekhoorns houden geen winterslaap maar wel winterrust. Op dagen waarop het guur weer is komen ze hun nest niet uit.
 
Onze schotse hooglanders eten 's winters gedroogd gras (hooi). Maar in deze maand en de komende maanden hebben zij weer de gelegenheid om weer in de wei te grazen. Daar hebben ze erg naar uit gekeken, het hooi laten ze inmiddels links liggen en ze doen zich te goed aan het frisse jonge eiwitrijke voorjaarsgras. Het grazen gebeurt niet alleen in de ochtend maar gaat eigenlijk de hele dag door en zelfs ook in de nacht grazen deze 'highland cows' nog. Gemiddeld zijn er 6 graasperiodes op een dag, tussendoor rusten zij dan en herkauwen ze het voedsel. Het is zelfs zo dat er een vast patroon in zit, een Schotse Hooglander heeft dus meestal dezelfde graas- en rusttijden. Toch bijzonder, vindt u niet? Zo komen ook wij steeds weer meer te weten over het brein van de Schotse Hooglander. 

Hier op Landgoed de Prinsenkamp hebben we net als de eekhoorn ook een beetje een winterrustperiode gehad. Het is al even geleden dat wij één van onze trouwe Schotse Hooglanders naar de slacht hebben gebracht. Binnenkort zullen wij weer één van onze Schotse Hooglanders naar de slacht brengen. Als het zover is zullen wij u op de hoogte stellen en is er weer een ruim vleesaanbod. 


*www.prinsenkampvlees.nl

Wijn die proeft naar het voorjaar..

ÖKONOMIERAT

Ökonomierat Rebholz is een beroemd en alom gerespecteerd wijnbedrijf in het zuiden van het Pfalz gebied. De geschiedenis van het wijngoed in Siebeldingen gaat terug naar de 16e eeuw. De familie Rebholz heeft het sinds meer dan 100 jaar in zijn bezit. Hansjörg Rebholz en zijn familie bezitten 18 hectares wijngaarden, waaronder de top wijngaarden In Sonnenschein en Kastanienbusch. 85% van de hier geproduceerde wijnen worden gemaakt van de riesling of een van de pinot druiven. De rest van de productie bestaat uit specialiteiten als gewürztraminer en muskateller. Weingut Rebholz behoort tot de top 5 domeinen uit het Zuid-Pfalz gebied.

KLIK HIERONDER OM DE WIJNEN TE BEKIJKEN!
Ökonomierat Rebholz Riesling vom Muschelkalk Trocken 2014
Ökonomierat Rebholz vom Buntdandstein 2014
Ökonomierat Rebholz Weiber Burgunder Trocken S 2010

BEZOEK VAN DE EEKHOORN

De laatste tijd hebben wij hier bij Landgoed de Prinsenkamp een bezoeker. Op onderstaande foto ziet u het prachtige diertje die wij in deze tijd weer regelmatig in de bomen spotten!
De eekhoorn is een echte boombewoner die als een acrobaat door de bomen rent en springt. Maar ook op de bosbodem is hij goed thuis. Eekhoorns vallen op door hun grote pluimstaart, gepluimde oren, grote ogen en lange tenen met lange, scherpe nagels. 

Hieronder ook nog wat kiekjes van wat zich opent hier op Landgoed de Prinsenkamp!

EEN BURGER MET SMAAK!

Het is weer tijd om de BBQ uit de schuur te halen en om eens en gezellige avond met vrienden of familie te genieten van een heerlijk gerecht. Wij denken graag met u mee en hebben daarom een lekker en simpel recept om u te kunnen laten genieten. Het smaakt nog lekker met gehakt van Landgoed de Prinsenkamp!
*Kijk voor ons aanbod op: www.prinsenkampvlees.nl
Ingrediënten
500 gr gehakt
3 flinke tenen knoflook
1 flinke (rode) ui
1 hand vol verse koriander
(rode chili naar smaak) 
2 theelepels mosterd
2 theelepels ketchup
1 eidooier
zout en peper
paneermeel

Voorbereiding

Knoflook, ui, koriander en evt chili fijn hakken. Doe dit samen met de mosterd, ketchup en eidooier bij het gehakt. Zout en peper naar smaak toevoegen. Goed kneden en paneermeel toevoegen tot het gehakt niet te vochtig maar ook niet te droog is. Maak hier mooie burgers van, liefst iets dik.

 
Bereidingswijze

Op een goed hete BBQ garen naar dikte.

Eetsmakelijk!

NEEM CONTACT OP: 

Landgoed de Prinsenkamp B.V.

E: info@prinsenkamp.nl / T: 06 2633 2222

Adres: Prinsenweg 14B01, 3862 PW Nijkerk

KvK:32117170 / BTW: NL81614955B01