Lichtende nachtwolken boven De Prinsenkamp

Landgoed de Prinsenkamp

Querido leitor, oftewel geachte lezer,

Het is alweer ruim een maand geleden dat wij ons hebben laten horen. In deze tijd hebben wij uiteraard niet stil gezeten.

De afgelopen maand was redelijk wisselvallig qua weer. We hadden weer veel zon, goed voor de zonnepanelen :) en gelukkig ook wat perioden met flink wat onweer en regen.

Het wisselvallige weer heeft er voor gezorgd dat het gras goed heeft kunnen groeien. Wij hebben dan ook een forse hoeveelheid hooi van onze eerst snee van het land kunnen halen. Hiermee hebben wij weer een mooie voorraad om onze Schotse Hooglanders de komende winter weer te kunnen voorzien van voer van eigen land. 

Helaas is het de afgelopen weken wel weer erg droog geweest en groeit het gras op dit moment nog amper. Wij hopen dat het de komende weken wat meer gaat regenen zodat we ook nog een tweede snee van het land kunnen halen.

Verder zijn ook wij druk geweest met het verwijderen van een aantal nesten van de Eikenprocessierups. Bij ons is helaas ook sprake van een flinke toename ten opzichte van voorgaande jaren. 

Ook hebben wij een aantal weken geleden Athdar van De Prinsenkamp naar de slacht gebracht. Op dit moment hebben wij dus weer volop antibioticavrij scharrelvlees beschikbaar. Verderop in deze nieuwsbrief leest u daarover meer.

Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort op
Landgoed de Prinsenkamp

Lichtende nachtwolken boven Landgoed de Prinsenkamp
In de nacht van 12 op 13 juni was er een bijzonder licht te zien, een heus weerfenomeen. 

Nu denk u vast, hoe ontstaat zoiets? 
Nou lichtende nachtwolken ontstaan wanneer hele kleine ijskristallen op stofdeeltjes gevormd worden. De wolken zijn zichtbaar rond het begin van de astronomische zomer op 21 juni, als het hoog in de atmosfeer het koudst is.

Wanneer de zon bij ons onder is en het donker wordt, worden de wolken alsnog door de zon beschenen. Hierdoor lijkt het net alsof deze wolken licht geven in het donker. 

'HOOIEN TOEN EN NU'

Volledig uitgegroeid gras bevat veel voedingsstoffen en een stevige structuur. De energiewaarde van hooi is gemiddeld hoger (per kg product) dan kuilgras, terwijl het eiwitgehalte van kuilgras gemiddeld juist weer hoger is dan van hooi.

Omdat het meeste gras in Nederland gevoerd wordt aan melkkoeien wordt er vooral jong eiwitrijk gras gemaaid en ingekuild. Op De Prinsenkamp oogsten wij uitsluitend hooi. Dat is goed voor de spijsvertering en heeft dus bovendien een hogere energiewaarde. Wel zo fijn voor in de winter.

Rond half mei kan het gras voor de eerste keer worden gemaaid, maar dat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gemaaide gras droogt goed op een droge, zonnige dag bij een temperatuur vanaf 24 graden. Als het gras gedroogd is, kan het in baaltjes worden geperst of los worden opgeslagen. Met het hooi kunnen de dieren, in de wintermaanden, worden bijgevoerd.

Tegenwoordig is hooien  niet meer het zwaarste werk. Door alle mechanisatie in de landbouw is er veel veranderd. Wij kwamen onlangs een leuk artikel tegen over het hooien van jaren geleden. 

Hooibouwverlof:
De boerenkinderen van de lagere school kregen vroeger in juni hooibouwverlof om te helpen met het hooien. De dag werd begonnen met pannenkoeken, soms met uitgebakken spek. ’s Avonds was er chocolademelk en nog een bord havermout. 

In die tijd waren er nog geen trekkers maar waren het paarden die de wagen met het gedroogde gras verplaatsten. Nadat het gras 'afgezaagd' was met een zeis werd het gras met de hand gedraaid om goed te kunnen drogen. Tegenwoordig gebeurt dit "schudden" natuurlijk ook allemaal mechanissch. Het binnenhalen van het hooi gebeurde door de mannen die het hooi op de wagen gooiden met behulp van een hooivork. Boven op de wagen stond de lader. De lader pakte het hooi aan en legde het op de wagen. Dat was een heel precies werkje, want hoe meer hooi je op de wagen mee kon nemen, hoe beter. 

Al met al was het heel zwaar werk waar hele gezinnen mee bezig waren. Men probeerde er wel een soort uitje van te maken om zo met het hele gezin dit zware werk te kunnen doorstaan. Terug op de boerderij werd het hooi opgeslagen onder de hooiberg. Wederom een zwaar en precies werkje om te zorgen dat het hooi goed droog bleef. 

FAMILLE PERRIN

In de loop van de vijf generaties heeft de familie Perrin diverse wijngaarden verworven met de beste terroirs in de zuidelijke Rhônevallei. Deze wijngaarden worden beheerd en gevinifieerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment ‘Famille Perrin’ ontdekt u de rijkdom van de zuidelijke Rhônevallei aan de hand van verschillende gerenommeerde appellaties zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van het terroir centraal.

ps: onderstaand presenteren wij vleespakketten met daarbij een mooie wijn van het bovenstaande wijnhuis
'3 vergeten vleessoorten'

Bavette
Te beginnen met de bavette. Want als er één stukje rund bezig is met een opmars, dan is het deze wel. Dit stuk is afkomstig uit de zogenaamde ‘vang’ (een stuk werkvlees aan de onderkant van de koe) wordt ook wel een vanglap genoemd. Doordat het hard heeft moeten werken, heeft het een wat grovere structuur, maar des te meer smaak. Taai is het allesbehalve, je moet er alleen iets harder op kauwen. Omdat er zo veel smaak aan de bavette zit, hoeft er niet veel meer dan een beetje zout en peper bijgevoegd te worden. 

Diamanthaas/jodenhaas
De diamanthaas is wederom een mooi stukje vlees en is afkomstig van de schouder. Het vlees heeft minder werk gehad dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daardoor een iets minder sterke smaak. Wel is het goed mals en hoef je er maar weinig mee te doen om het lekker te maken. Omdat orthodoxe joden geen delen van de achtervoet van het rund mogen eten, wordt het ook wel ‘jodenhaas’ genoemd.

Longhaas
Ook de longhaas, bestaande uit de middenrifspier van het rund, wint steeds meer aan bekendheid. In Nederland dan, want in Parijse bistro’s staat het al jaren op de kaart. Dit stuk vlees is – mits het lang genoeg heeft gerijpt – heerlijk mals, sappig en smaakvol. Het wordt ook wel ongletgenoemd, en de naam longhaas is ontstaan omdat de spier vlakbij de longen ligt.

Vleespakketten!

Het is nu een aantal weken geleden dat wij Athdar van de Prinsenkamp naar de slacht hebben gebracht. Het vlees heeft goed kunnen rijpen. Vlees heeft soms wat tijd nodig. Het is niet te verkiezen om direct na de slacht van het dier het vlees al verder te verwerken en/of te bereiden. Het moet een paar dagen kunnen besterven om kwalitatief beter te worden. Naast dit proces bestaan speciale technieken om het vlees te laten rijpen. Zo kennen we het droog rijpen en het nat rijpen.

Op Landgoed de Prinsenkamp maken wij gebruik natte rijping:
Het nat rijpen gebeurt door vlees vacuüm te verpakken en op te slaan in een koeling die heel gelijkmatig koelt op een temperatuur van 2 graden. Bij het nat rijpen zorgen de natuurlijke melkzuurbacteriën voor een dalende pH-waarde, de natuurlijk enzymen breken eiwitverbindingen af waardoor het vlees malser wordt.

Het vacuüm verpakken gebeurt met name om de houdbaarheid van het vlees te verlengen en het vlees goed te kunnen bewaren en vervoeren. In mindere mate wordt het gedaan vanwege het effect op de kwaliteit van het vlees.

Ons vlees wordt nadat het is gevacumeerd met behulp van een blast chiller in hele korte tijd teruggekoeld naar een temperatuur van ongeveer min 30 graden. Dit proces van blast chillen zorgt er ook voor dat de houdbaarheid van het vlees beter is. Voor het ontdooien van het diepgevroren vlees geldt minimaal 24 uur van tevoren in de koelkast laten ontdooien en voor gebruik bij voorkeur 2 uur op kamertemperatuur laten komen, hierbij het vlees in de vacuümverpakking laten zitten. Zodra het vlees uit de vacuümverpakking komt heeft het de voorkeur om het vlees nog een klein half te laten herstellen.

Verstegen Gehaktmix

Hiernaast ziet u de verschillende Verstege gehaktmixen! 
➾➾➾➾
5 KG pakket
Dit pakket bestaat uit een mooie selectie van ons vlees. Bij dit pakket krijgt u ook nog twee gratis gehaktmixen van Verstegen naar keuze.

De inhoud van een pakket kan variëren omdat de inhoud van de afzonderlijke verpakte vleesdelen varieert.

€69,50
Bestel hier!

10 KG pakket
In vergelijking met het het 5 kg pakket heeft u in dit pakket een ruimere selectie van alle verschillende soorten vlees uit ons assortiment. Bij dit pakket krijgt u drie gehaktmixen van Verstegen naar keuze.

De inhoud van een pakket kan variëren omdat de inhoud van de afzonderlijke verpakte vleesdelen varieert. Bij het ophalen van het natuurvleespakket kunnen in overleg delen worden gewisseld

€137,50

Bij dit pakket ontvangt u een prachtige rosé ↓

Famillie Perrin | Luberon
Helder fonkelend licht oranjeroze van kleur. In de neus aroma’s van sinaasappelschil, rode bessen en rozenblaadjes. In het smaakpalet tonen van rijpe grapefruit en vlierbessen, die worden gevolgd door een verfrissende afdronk met licht nerveuze zuren.
Bestel hier!
10 KG luxe-pakket
In dit luxe-pakket zit net als in het standaard 10KG pakket een ruime selectie van alle verschillende soorten vlees uit ons assortiment en aanvullen o.a. de luxere vleesproducten zoals:
  • Ossenhaas;
  • Entrecote; en
  • Rib eye

Bij dit pakket krijgt u 3 gratis gehaktmixen naar keuze.

De inhoud van een pakket kan variëren omdat de inhoud van de afzonderlijke verpakte vleesdelen varieert.

€149,50

Bij dit pakket ontvangt u een prachtige rode wijn ↓

Salentein | Malbec
U kunt zich bij deze wijn verheugen op een prachtig mooie lange afdronk, maar wacht! Geniet eerst van de heerlijke geuren en aroma's van rood fruit, bramen, pruimen, chocolade en vanille. Deze malbec uit de Salentein Barrel Selection serie heeft een mooie body en fruitig karakter.
Bestel hier!

NEEM CONTACT OP: 

Landgoed de Prinsenkamp B.V.

E: info@prinsenkamp.nl / T: 06 2633 2222

Adres: Prinsenweg 14B01, 3862 PW Nijkerk

KvK:32117170 / BTW: NL81614955B01