Landgoed de Prinsenkamp

 

Augustus 2019 |

Beste vrienden van de Prinsenkamp,

Een nieuwe maand is alweer aangebroken.
Voor de meeste een maand van vakantie om er even lekker tussen uit te gaan. Wie weet wel om de mooiste wijngaarden te bezoeken! 

We kijken terug op de warme dagen in juli die achter ons liggen. Een heuse hittegolf. Hier op Landgoed de Prinsenkamp zorgen de hoge bomen gelukkig voor veel schaduw om zo de warmte een beetje te vermijden. 

De laatste tijd zijn we ook bezig geweest om onze wijnwebsite eens in een nieuw jasje te steken. Klik op de button hieronder!

Verder zijn wij de laatste weken bezig geweest met hooien. Het is nu in baaltjes geperst, om zo van de winter de Schotse Hooglanders te voorzien van hun voedsel. 

Benieuwd hoe onze Schotse Hooglanders het hoofd koel houden? Lees dan snel verder! 

Veel leesplezier!

Nieuwe website ↓
Klik hier!
Wist u dat..
De maand augustus niet altijd zo heeft geheten? Vroeger heette ze Sextilis. De naam augustus komt van de princeps Keizer Augustus. Omdat deze jaloers was op Iulius Caesar met zijn maand juli, wou hij ook zijn eigen maand. Augustus is de achtste maand van de Gregoriaanse kalender. Deze maand wordt ook wel oogstmaand genoemd. In het westelijk halfrond wordt in augustus overal geoogst. 

...Van gras naar baal

 

Op de bovenstaande foto ziet u het resultaat van het hooien.

Na het hooien, schudden en het zwelen (harken) worden er ronde baaltjes van geperst. 
Onze buurman helpt ons altijd een handje met het maaien. Het schudden en harken wordt door onszelf gedaan.

Deze keer zijn er in totaal 35 balen geperst. Dit is natuurlijk een mooi aantal!
De Schotse Hooglanders eten in de winter 1 baal per week. Er zijn 2 groepen Schotse Hooglanders die gevoerd moeten worden. Dit houdt in dat er 2 balen per week doorheen gaan.
Nu even rekenen :) want 35 delen door 2  = ±17. Dus de Schotse Hooglanders kunnen wij 4 maanden voorzien van ons eigen gras. 

Hittestress

U kunt nagaan, de hitte van afgelopen tijd doet iets met ons als mensen maar ook wat met onze Schotse Hooglanders. Als je als mens te lang, onbeschermd in de zon verblijft kun je een zonnesteek oplopen. Een Schotse Hooglanders loopt geen zonnesteek op, maar hittestress zoals dit wordt genoemd. 

Wat is hittestress? 
In normale omstandigheden houdt een Schots Hooglander haar lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen van 38 tot 39°C door te zweten en te hijgen. Schotse hooglanders kunnen echter minder goed zweten dan mensen, hierdoor zijn ze relatief gevoelig voor hittestress, dit verschijnsel kan al optreden bij een buitentemperatuur vanaf circa 25 graden Celsius. 

Wat doen de Schotse Hooglanders tijdens hittestress?
De Schotse Hooglanders zullen minder gaan eten en minder melk produceren.
Ze raken hun warmte kwijt via verdamping via de huid en ademhalingswegen. Een hooglander kan dus gaan hijgen als het warm is, haar ademhaling zal versnellen. Bij hittestress helpt dit niet meer, de koe zal haar eigen warmteproductie moeten beperken. Dit zal ze doen door minder te bewegen (verlaagde spierarbeid) en minder te eten (verlaagde verteringsarbeid). Wij mensen gaan lekker rustig liggen in de schaduw als het warm is, maar een koe die last heeft van hittestress zal aanvankelijk blijven staan, omdat ze staand meer warmte kwijt kan raken.

Ten gevolge van hittestress krijgt een koe een verminderde conditie en weerstand (ze raakt uitgeput) dit kan de koe zelfs fataal worden!
Daarom houden we onze kudde nauwlettend in de gaten. Gelukkig bieden de bomen genoeg schaduwplekken voor onze Schotse Hooglanders en is er voldoende vers drinkwater beschikbaar.

WRAPS MET GEHAKT UIT DE OVEN

Deze overheerlijke wraps met gehakt van Landgoed de Prinsenkamp!
Hmm, smullen maar! 
 
Recept voor 2-3 personen
Tijd: 20 min. + 20 min. in de oven

Benodigdheden:

 • 400 gram gehakt
 • 1-2 paprika’s
 • halve ui
 • halve teen knoflook
 • 6 wraps
 • 150 gram roomkaas
 • 2 eetlepels melk
 • 200 ml crème fraîche
 • 100 gram geraspte kaas
 • halve tl gemalen komijnzaad
 • halve tl paprikapoeder
 • zout en peper
Bereidingswijze:
 • Snipper de ui en de knoflook fijn. Snij de paprika’s in kleine blokjes. Bak het gehakt in de pan rul. Zet dit even apart als het gaar is. Bak in dezelfde pan de ui, knoflook en paprika aan totdat de ui glazig is.
 • Voeg het gehakt hier aan toe, samen met de paprikapoeder, gemalen komijnzaad en wat zout en peper. Roer alles goed door, dan is je gehaktvulling klaar.
 • Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Besmeer elke wrap met een laagje roomkaas (zorg dat je ongeveer een flinke theelepel apart houdt) en verdeel je gehakt over de wraps.
 • Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
 • Meng nu de crème fraîche met twee eetlepels melk en de apart gehouden roomkaas tot een sausje. Dit verdeel je over de wraps.
 • Maak het geheel af met een goede laag geraspte kaas en schuif de wraps een minuut of 20 in de oven, of totdat de kaas mooi bruin gekleurd is. Klaar zijn je wraps met gehakt uit de oven! Serveer de wraps bijvoorbeeld met een simpele salade met sla, tomaat en komkommer.

De wijnwereld

by Michel van Tuil |
Het is altijd boeiend om iets te weten over wijn. Waar komt het vandaan? Hoe is het ontstaan? Welke druif heeft welke smaak en ga zo maar door. 

Wij bij Landgoed de Prinsenkamp vernieuwen onze kennis altijd weer opnieuw door ons te blijven verdiepen. 
Hiernaast ziet u het boek: 'de wijnwereld' van Michel van Tuil.

Hierin staat alles beschreven over de druivensoorten en over wijn/spijscombinatie. 

ps: op onze vernieuwde website staan binnenkort ook allerlei feitjes uit dit boek!
 

Wijn aabiedingen

30% korting op alle wijnen van het wijnhuis Heymann-Löwenstein!

Reinhard Löwenstein is een van de meest markante en gerespecteerde wijnmakers in Duitsland. De auteur van het boek Terroir: Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt, produceert indrukwekkende wijnen op zijn steile terraswijngaarden. De leistenen bodem, lage opbrengsten en doorgaans late pluk brengen intense Rieslings voort die gastronomisch breed inzetbaar zijn. De wijnen worden gebotteld in prachtige, donkerblauw-groene flessen en combineren onder andere zeer goed met oosterse gerechten.

Doosaanbieding op onderstaand product! 

Salentein BS Chardonnay 2018

Een zeer elegante, zachte en romige wijn. De goudgele Chardonnay, uit de Barrel Selection serie, laat u optimaal genieten van de volle rijke aroma's van tropisch fruit, vanille, honing en een lichte toast.
Bij aankoop van 1 doos:

Normaal: €14,95 per fles
Nu slechts €11,96 per fles 

Normaal: €89,70 per doos NU
€71,75
Bij aankoop van 2 dozen:

Normaal: €14,95
Nu slechts €11,21 per fles

Normaal: €179,40 per 2 dozen NU €134,55

Nieuw jasje


We zijn de laatste tijd bezig geweest om de wijnwebsite in een nieuw jasje te steken. En nu is het dan zover, hij is helemaal up to date. Zo is er een wijnweblog bijgekomen, hier willen wij u op de hoogte stellen van de leukste en meest interessante weetjes en feitje rondom wijn & spijscombinatie. 
Ook is de lay-out compleet veranderd. 

Kijk snel op www.prinsenkampwijn.nl voor het resultaat!

NEEM CONTACT OP: 

Landgoed de Prinsenkamp B.V.

E: info@prinsenkamp.nl / T: 06 2633 2222

Adres: Prinsenweg 14B01, 3862 PW Nijkerk

KvK:32117170 / BTW: NL81614955B01 

FRIEND ON FACEBOOK FRIEND ON FACEBOOK
Instagram Instagram
VISIT OUR PAGE VISIT OUR PAGE